• Pitu Woodellery 3090555-6
  • Toimituskulut 3,90€
  • Yli 75€ tilaukset ilman toimituskuluja
  • Paketit kätevästi postilaatikkoosi
  • Ilmainen palautus
  • Pitu Woodellery 3090555-6
  • Toimituskulut 3,90€
  • Yli 75€ tilaukset ilman toimituskuluja
  • Paketit kätevästi postilaatikkoosi
  • Ilmainen palautus

Opi vuolemaan - verkkokurssi

Kuvassa naisen kädet, jotka vuolevat puukolla puusta pisaran muotoista puukorvakorua.
Kuvassa naisen kädet, jotka pitelevät kahta pisaran muotoista puukorvakorua.
Vuoleminen on perinteinen puuntyöstötapa, jota voit opetella myös virtuaalisesti missä ja milloin haluat. Osta oma paikkasi Pisara vuolemalla-verkkokurssilta osoitteesta www.pituwoodellery.fi

Vuoleminen on yksi perinteisiä suomalaisia käsityötaitoja. Aiemmin monet käsityötaidot opittiin kotona päivittäisten askareiden yhteydessä, nykyään tilanne on toinen. Kun ihmisten kaupungistuminen eli muuttoaalto maalta kaupunkeihin kiihtyi, monet käsityötaidot alkoivat rapistua tai niitä ei enää tarvittu arkielämässä niin kuin ennen.

Mikä siis neuvoksi taitajien käydessä yhä harvemmiksi?

Tällä hetkellä monet kansalaisopistot opettavat perinteisiä taitoja, mutta esimerkiksi vuolemiseen keskittyneitä kursseja on vaikeaa löytää. Ja vallitsevassa tilanteessa ihmisjoukossa tapahtuva oppiminen ei houkuttele useimpia meistä. Olisi kätevää oppia oman kodin suojissa ja omaan tahtiin. Olen samaa mieltä.

Mistä lähteä liikkeelle?

Vuoleminen aloitetaan hyvän puukon valinnalla. Tarvitset omaan käteen hyvin sopivan ja lyhyt teräisen sekä terävän puukon. Omaan käteen sopii hyvin tämä puukahvainen puukko, sinulle sopivan yksilön löydät kokeilemalla. Ehkä voisit kokeilla samaa, mikä minullakin on.

Sitten turvallisiin työskentelytapoihin. Verkkokurssilla kerron ja käytännössä näytän miten varmistaa omaa turvallisuutta. Ensinnäkin pidä huoli, että vuolupuukkosi on aina terävä. Jos et itse osaa huoltaa tai terottaa puukkoa, teetä se ammattilaisella. Tylsällä puukolla syntyy vahinkoja, ihan niinkuin huolimattomalla terävän terän käyttäjälläkin.

Toiseksi yleisenä nyrkkisääntönä on vuolla puuta itsestä pois päin. Aina, kun se vain on mahdollista. Silloin minimoidaan lipsahdukset ja vahingot. Äläkä vuole koskaan toiseenkaan päin, lipsahduksia kun sattuu usein juuri silloin, kun niitä ei odota.

Olen myös pannut merkille, että usein aloitettaessa vuolemista, saatetaan käyttää enemmän lihasvoimaa kuin puukon terää halutun lopputuloksen saamiseen. Yritä siis opetella rauhallinen työskentelytapa, jossa terävä terä tekee työn ja sinä ohjailet terän liikkeet.

Materiaalit ja vuolemisen hyödyt

Materiaalituntemus auttaa sinua pääsemään haluttuun lopputulokseen. Kataja on miellyttävä puu työstettäväksi. Itse pidän myös männystä, siinä olevien säännöllisten kuvioiden vuoksi. Mäntyä vuollessa saat kuitenkin olla tarkkana voimiesi suhteen. Liika voima saa puun halkeamaan usein aivan väärästä kohtaa ja niinpä saat muuttaa alkuperäistä suunnitelmaa tai pahemmassa tapauksessa ottaa varapalikan käyttöön.

Vuolemiseen liittyy paljon eri aistien yhteistyötä. Tunto, näkö ja kuulo ovat keskeisessä osassa. Aivot työskentelevät herkeämättä hahmotellessaan ja ohjaillessaan seuraavia siirtoja. Vuoleminen lisää keskittymiskykyä ja pitkäjännitteisyyttä. Haastaa ongelman ratkaisussa ja kehittää visuaalista silmää.

Haluan opetella vuolemista

Entä jos sinulla olisi mahdollisuus oppia puun vuolemista kätevästi kotonasi? Ruudun äärellä opettajan neuvoessa reaaliajassa? Haluaisitko tulla mukaan vuolemisen mielenkiintoiseen maailmaan ja oppia korun muodossa tuota perinteistä ja mukaansa tempaavaa taitoa? Nyt sinulla on siihen hyvä mahdollisuus. 

Julkaisin ensimmäisen verkkokurssini, jossa opetan suositun Pisara -puukorun avulla vuolemista ja viimeistelyä. Jokaiselle kurssille mahtuu 6 aloittelijaa tai taitajaa. Lisää kurssista ja sen ajankohdista löydät tästä.

Tule mukaan innostavalle matkalle suomalaisen ja perinteisen käsityötaidon saloihin, Pitja