• Tervetuloa Pitu Woodelleryn verkkokauppaan!
  • Toimituskulut 3,90€. Yli 75€ tilaukset ilman toimituskuluja postilaatikkoosi.
  • Tervetuloa Pitu Woodelleryn verkkokauppaan!
  • Toimituskulut 3,90€. Yli 75€ tilaukset ilman toimituskuluja postilaatikkoosi.

Opi vuolemaan – ensiaskeleet

Kuvassa naisen kädet, jotka vuolevat puukolla puusta pisaran muotoista puukorvakorua.
Kuvassa naisen kädet, jotka pitelevät kahta pisaran muotoista puukorvakorua.
Vuoleminen on perinteinen puuntyöstötapa, jota voit opetella myös virtuaalisesti missä ja milloin haluat. Osta oma paikkasi Pisara vuolemalla-verkkokurssilta osoitteesta www.pituwoodellery.fi

Vuoleminen on yksi perinteisiä suomalaisia käsityötaitoja. Aiemmin monet käsityötaidot opittiin kotona päivittäisten askareiden yhteydessä, nykyään tilanne on toinen. Kun ihmisten kaupungistuminen eli muuttoaalto maalta kaupunkeihin kiihtyi, monet käsityötaidot alkoivat rapistua tai niitä ei enää tarvittu arkielämässä niin kuin ennen.

Mikä siis neuvoksi taitajien käydessä yhä harvemmiksi?

Mistä lähteä liikkeelle?

Vuoleminen aloitetaan hyvän puukon valinnalla. Tarvitset omaan käteen hyvin sopivan ja lyhyt teräisen sekä terävän puukon. Omaan käteen sopii hyvin tämä puukahvainen puukko, sinulle sopivan yksilön löydät kokeilemalla. Ehkä voisit kokeilla samaa, mikä minullakin on.

Sitten turvallisiin työskentelytapoihin. Ensinnäkin pidä huoli, että vuolupuukkosi on aina terävä. Jos et itse osaa huoltaa tai terottaa puukkoa, teetä se ammattilaisella. Tylsällä puukolla syntyy vahinkoja, ihan niinkuin huolimattomalla terävän terän käyttäjälläkin.

Toiseksi yleisenä nyrkkisääntönä on vuolla puuta itsestä pois päin. Aina, kun se vain on mahdollista. Silloin minimoidaan lipsahdukset ja vahingot. Äläkä vuole koskaan toiseenkaan päin, lipsahduksia kun sattuu usein juuri silloin, kun niitä ei odota.

Olen myös pannut merkille, että usein aloitettaessa vuolemista, saatetaan käyttää enemmän lihasvoimaa kuin puukon terää halutun lopputuloksen saamiseen. Yritä siis opetella rauhallinen työskentelytapa, jossa terävä terä tekee työn ja sinä ohjailet terän liikkeet.

Materiaalit ja vuolemisen hyödyt

Materiaalituntemus auttaa sinua pääsemään haluttuun lopputulokseen. Kataja on miellyttävä puu työstettäväksi. Itse pidän myös mäntykiekoista, siinä olevien säännöllisten kuvioiden vuoksi. Mäntyä vuollessa saat kuitenkin olla tarkkana voimiesi suhteen. Liika voima saa puun halkeamaan usein aivan väärästä kohtaa ja niinpä saat muuttaa alkuperäistä suunnitelmaa tai pahemmassa tapauksessa ottaa varakiekon käyttöön.

Vuolemiseen liittyy paljon eri aistien yhteistyötä. Tunto, näkö ja kuulo ovat keskeisessä osassa. Aivot työskentelevät herkeämättä hahmotellessaan ja ohjaillessaan seuraavia siirtoja. Vuoleminen lisää keskittymiskykyä ja pitkäjännitteisyyttä. Haastaa ongelman ratkaisussa ja kehittää visuaalista silmää.

Joko kiinnostuit? Haluaisitko kokeilla?

Tällä uudella DIY-Nutturapuikko opastusvideolla pääset tutustumaan vuolemisen alkeisiin yhdessä Pitja kanssa.

Opastan videolla turvallisia työskentelytapoja, autan vuolupuukon valinnassa ja tietysti vuollaan yhdessä yksi nutturapuikko.

Kun haluat päästä hauskalla ja helpolla tavalla mukaan vuolemisen saloihin, on tämä video sinua varten.

Osta myös Saarniaihiot nutturapuikkoja varten.

Toivotan sinulle innostavia hetkiä uuden taidon parissa, Pitja